Sigurno i isplativo ulaganje za treće doba

Sve duže radimo , a sve manju penziju primamo. Stanovništvo u našoj zemlji spada među najstarije u svetu i procene su da će i dalje stariti – broj ljudi starijih od 65 godina narednih decenija će porasti za trećinu.

U ovom trenutku, gotovo da jedan radnik radi za jednog penzionera, što je neodrživo, pa država iz godine u godinu mora da uplaćuje sve više novca u PIO fond za penzije kako bi se one redovno isplaćivale. Uprkos tome što se starosna granica za odlazak u penziju stalno povećava, pa cinici kažu da ćemo raditi do smrti, svega deset odsto zaposlenih štedi u dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Zato je bitno na vreme shvatiti da je ovakav vid dugoročne štednje neophodnost, a ne luksuz, i da bez toga nije moguće ostvariti pristojne prihode u ’’trećem dobu’’.

Odabir Dobrovoljnog penzijskog fonda

Prilikom izbora Dobrovoljnog penzijskog fonda, potrebno je da se dobro raspitate o poslovanju i uslovima koje svaki fond nudi (kolika je naknada, koliki su prinosi fonda, kolika je imovina fonda, koliko dugo posluju, ko im je portfolio menadžer i slično). Nakon što odaberete Fond, birate koliko novca i kojom dinamikom će uplaćivati. Velika prednost dobrovoljnih penzijskih fondova je potpuna fleksibilnost u pogledu visine doprinosa i dinamike uplaćivanja istih. Odluka koliko novca ćete uplaćivatiivati i kojom dinamikom ćete to činiti (mesečnom, polumesečnom ili višemesečnom) je u potpunosti na vama, s tim što svaki fond određuje minimum za jednokratnu uplatu (uglavnom oko 1.000 dinara).

Akcionarsko društvo za upravljanje Dobrovoljnim penzijskim fondom Generali Beograd upravlja sa dva penzijska fonda:

Generali Basic – konzervativni, balansirani dobrovoljni penzijski fond čiji je investicioni cilj apresijacija sredstava u dugom vremenskom periodu

i

Generali Index – konzervativni dobrovoljni penzijski fond čiji je investicioni cilj očuvanje vrednosti imovine u evro protivvrednosti.

Za više informacija o Generali fondovima, obratite se našem kontakt centru na broj 011/ 222 0 555. Ukoliko želite da postanete član fonda, molimo vas da popunite On-line pristupnicu, a mi ćemo vas kontaktirati u vezi daljih koraka.